1970-1975

Jääkiekkojaoston perustaminen
Päivämäärä 16.09.1970 piirtyy virtolaisen jääkiekkoilun historian lehdille, sillä tuolloin kokoontui pieni iskujoukko jääkiekon ystäviä, tavoitteena saada jääkiekko Virtain Urheilijoiden lajivalikoimaan.
Tämän ryhmän muodostivat seuraavat henkilöt: Paavo Hietanen, Lauri ja Martti Siltanen, Matti Ojala, Juhani Räkköläinen, Seppo Niemelä ja Jaakko Maijala.

Turhaan tämä ryhmä ei kokoontunut, sillä 7.12.1970 valittiin Virtain Urheilijoiden ensimmäinen jääkiekkojaosto. Jääkiekkoa oli Virroilla pelattu kyllä jo aiemminkin, mutta se oli lähinnä pienen innokkaan ryhmän pioneerityötä, ankeissa olosuhteissa, ilman kunnollisia välineitä ja lajitietoutta.

Henkilöitä

Jääkiekkotoiminta on tietysti vaatinut ympärilleen omat puuhamiehensä. VirtU:n jääkiekkoilun alkupäivien voimahahmo oli Matti Ojala. Matin ansiosta miesjoukkue aloitti sarjatoimintansa, sai pelipaidat Virtain Konetarvikkeelta, kaukalolle ilmestyi pukukoppi varusteiden säilyttämistä varten ja harjoitustoiminta pyörähti käyntiin. Ojalan Matti valitettavasti poistui kiekkokuvioista turhan aikaisin lajin kehityksen kannalta, mutta Matin tekemä työ loi perustan jatkolle.

Maijalan Jaakko eli kaikkien tuntema "Jaska", jatkoi tämän jälkeen jääkiekkotouhun vetämistä Virroilla, siis vuosina 1972- 1973. Aisaparikseen Jaska otti mukaan Markku "Putte" Sarion. Miesjoukkue pelaili vaihtelevalla menestyksellä IV-divisioonassa ja jokunen junnujoukkuekin kokeili siipiään, perin huonolla menestyksellä sarjatoiminnassa. Maijalan Jaska veti toimintaa innolla ja hänen kunniakseen on sanottava se, että varusteiden hankinta pyörähti aimo annoksen eteenpäin.

VirtU:n kiekkoilun alkuvuosina oli silmiinpistävin ero tämän päivän tilanteeseen se, että pelaajilla ei ollut esim. toppahousuja. Ensimmäiset pelitkin pelattiin niin, että ei edes maalivahdilla ollut toppahousuja. Ensimmäiset toppahousut tehtiin Siltasen Martille, kun hän vartioi VirtU:n maalia.

Ensimmäisissä ystävyysotteluissa ei pelaajilla ollut yhtenäisiä pelipaitoja, muista suojuksista puhumattakaan. Varusteiden puuttuminen korvattiin muilla keinoin, esim. hartia ja kyynerpääsuojuksien tilalla käytettiin paksua nahkatakkia, polvisuojien virkaa ajoi sanomalehti, jne...

Kun Maijalan Jaskan ja Sarion Markun into laantui, ilmestyi kuvaan Martti Hietanen.

 

Lähde: Martti Hietasen arkisto

 

Kuva: Kari Hietasen arkisto
Kaukalo
Ensimmäinen jääkiekkokaukalo ilmestyi Virtain keskustaan 60-luvun lopulla, nykyisen Torisevantien paikkeille, josta se matkasi Urheilukentän järven puoleiseen päähän.

Tälläisellä paikalla seisoo Virtain kaupungin keskustan ainoa jääkiekkokaukalo edelleenkin.

 

Aiheeseen liittyvät tiedostot:

PDF-tiedostoLehtijutut_1971.pdf (1.2 MB)